Ceara

 

 

.Ceara de albine este produsă de albine ca o substanță stabilă, care să nu interacționeze cu mierea, polenul sau lăptișorul de matcă și are unele proprietăți importante pentru apiterapeuți.

Dintre indicațiile terapeutice se pot menționa (pentru uz extern și intern):

.Extern:

. Dureri lombare (combinat cu propolis)

. Artroze

. Acnee

. Uz cosmetic (depilare )

.Intern:

. Febra fânului

. Afecțiuni gingivale

. Constipație.

 

.Proprietățiile cerii sunt legate în mod direct de substanțele conținute, dar și de faptul că albinele adaugă mici cantități de propolis în interiorul fiecărei celule a fagurelui, în special în cele construite inițial pentru larve. Ceara este are, astfel, proprietăți:

- antiseptice;

- emoliente;

- antiinflamatoare;

- cicatrizante.

 

Ceara ajută pielea să aibă o structură netedă și elastică (aspect), de aceea este mult utilizată în cosmetică, în prepararea diferitelor măști. De asemenea este utilizată pentru epilare.

 

Principalele metode de administrare sunt:

 

. Extern

. (pe piele sau pe buze):

.Singură sau combinată cu propolis brut, cu extract de propolis, rășini, ulei de floarea soarelui sau de măsline, în plasturi calzi (cataplasme), unguente împotriva:

- durerilor localizate extern;

- diferitelor afecțiuni și/sau condiții ale pielii ca acnee, infecții ale pielii, bătături la picioare etc.

 

. (Ca agent de protecție pentru:

Buze

Sfârcuri

Alte părți ale corpului

 

. (Combinată cu alte produse naturale sau ingredienți chimici în scopuri cosmetice.

.Există mii de produse cosmetice care au ceara ca ingredient; la cea mai mare parte dintre ele, ceara este folosită ca și compus care să dea consistența cerută de produsul final:

- măști

- creme

- rujuri

- alifii

- plasturi

- săpunuri etc.

 

. Intern

. Administrare pentru boli ale gurii, nasului, sinusurilor, faringelui, laringelui:

În acest scop se face extragerea brută a cerii din stup, mai înainte de a se extrage mierea ("căpăcire"); acest tip de miere, care mai conține mici cantități de miere și mici cantități de propolis sau de polen, păstură, este mai bun decât tipul "clasic" de ceară deoarece conține mai mulți compuși activi; metoda de administrare a cerii în această formă este de a o mesteca minimum 15 minute, apoi scuipați ce a rămas, sau mai bine înghițiți ce rămâne, în mici porții. Ceara mai intră în componența gumei de mestecat cu propolis, cu uleiuri esențiale etc.

 

. Administrare orală (de înghițit):

.Ceara de albine este un bun emolient astfel că poate fi folosit, în afară de alte remedii, împotriva iritațiilor interne sau chiar ale inflamațiilor; poate fi folosită cu ușurință pentru calmarea iritațiilor/inflamațiilor gastro-intestinale.

 

. Ca și emolient

(agent care calmează sau liniștește pielea sau o suprafață internă iritată, inflamată),

ceara poate fi folosită, intern, pentru boli ale intestinului gros, în special ale anusului și rectului, intrând astfel în componența supozitoarelor (combinată cu extract de propolis, miere etc.). Ca supozitoare vaginale poate fi folosită la femei în tratatea diferitelor afecțiuni vaginale.

 

. Regulile administrării cerii de albine

- mai întâi testați o posibilă alergie;

- începeți cu doze mici;

- atenție la data de expirare a produselor comerciale cu ceară de albine;

- verificați, dacă este posibil, dacă ceara provine de la o stupină organică; ceara cu reziduri chimice poate conduce la reacții adverse;

- păstrați ceara în locuri reci și întunecate ;

- începeți un program de detoxifiere înainte de a folosi ceara; mai întâi curățați țesuturile (pielea, mucoasele) unde o veți aplica sau administra.

 

. Contraindicații și limite

Ceara de albine pură conține în principal substanțe inerte, dar uneori poate conține mici cantități de propolis sau/și de polen care pot fi responsabile de anumite reacții adverse (dermatite de contact alergice, cheilitele de contact - inflamații localizate la nivelul buzelor cauzate de diferite boli : eczeme, micoze, avitaminoze) și nu ceara de albine .

Deci, ceara de albine, prin compușii ei adiționali, poate provoca și ea reacții alergice.

 

.În timp ce ceara este aproape o substanță inertă, compușii amestecați cu ea pot avea o durată scurtă de viață.Ceara poate conține cantități mici de bioflavonoide care pot fi distruse de expunerea excesivă la lumina soarelui. De aceea în tehnologia recoltării cerii din stup și la conservarea ei trebuie avute în vedere aceste considerente.

 

Bibliografie:

Dr.Ștefan Stângaciu - Curs de apiterapie

prima pagină api-manual apiterapie sus

 

ceara