Calendarul apicultorului
  prima pagina
Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 

.

.... calendarul apicultorului

Descrierea lucrărilor legate de practicarea apiculturii constituie indicații și prevederi obligatorii cuprinse în Calendarul apicultorului, pe care trebuie să te cunoaștem și să le aplicăm corect în perioada respectivă. Este adevărat că în cursul unui an apicol calendaristic, în stupine mai pot să apară și unele cazuri excepționale, nemenționate uzual în planul obișnuit de aplicare și efectuare a lucrărilor apicole. La această categorie de situații speciale, intervențiile apicultorilor trebuie să țină seamă de cauzele , de specificul cauzelor care au determinat sau determină starea excepțională. Mă refer, mai ales, la starea fiziologică necorespunzătoare în care familiile de albine au intrat la iernat, de condițiile meteorologice anormale, de accidente etc.

 
Se știe că anul apicol nu corespunde cu anul calendaristic obișnuit. Dar pentru ușurința realizării planului de muncă în stupină menționez faptul că sezonul apicol activ corespunde totuși unor anumite luni calendaristice, chiar dacă în realitate anul nou apicol începe în lunile septembrie-octombrie și nu la 1 ianuarie cum suntem noi obișnuiți să aniversăm acest eveniment. De această realitate va trebui să ținem seamă, ea având o importanță deosebită în a aplica cele mai eficiente metode de lucrări în stupină, atât pentru reducerea timpului afectat
lucrărilor indicate în calendarele lunare, cât și pentru a contribui , eficient, la asigurarea dezvoltării stupinei și a rentabilizării ei.
... Practicarea apiculturii - fie de către începători, de către pasionați, amatori sau de către stupari profesioniști - este legată de cunoașterea unor indicații, recomandări și prevederi obligatorii să le aplicăm într-o anumită perioadă a anului. Ținând seamă de stadiul de dezvoltare normală a coloniilor de albine în raport cu starea și evoluția timpului și a vegetației în perioada unui an, stuparii trebuie să-și organizeze munca în stupină, eșalonată pe luni.

divider....

.......