Stupul orizontal

 

 

matcă și albine.În țara noastră se folosește stupul orizontal STAS nr.4170/1976. În acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face pe orizontală față de sol. Acest stup este confecționat din scândură de 24mm grosime.

.Fundul este fix, confecționat din scânduri încheiate între ele în falțuri și așezate în lungimea stupului și este întărit în partea posterioară cu două bare transversale cu secțiunea de 50 x 30mm și o lungime de 516mm.

.Corpul are forma paralelipipedică, fiind confecționat din scânduri așezate longitudinal, încheiate în falț simplu și are dimensiunile exterioare de 516 x 828 x 400mm, iar cele interioare de 450 x 780 x 380mm. Volumul util al stupului este de 0,116m3 sau 116l. Peretele frontal are, în partea sa inferioară, două urdinișuri înalte de 20mm, diferite însă ca mărime, primul având lungimea de 300mm iar celălalt de 150mm.

Schiță stup orizontal

.Capacul îmbracă partea de sus a stupului pe 20mm, sprijinindu-se pe brâul corpului, este rabatabil, fiind prevăzut cu două balamale cu care se fixează de corp. Dimensiunile exterioare ale capacului suntde 917 x 605 x 110mm. Partea superioară a capacului este plană, fiind construită de scândură subțire, de 10mm. În pereții laterali sunt două deschideri longitudinale, lungi de 380mm și înalte de 30mm prevăzute cu sită metalică cu ochiuri de 2-2,5mm, în strat dublu, care au rolul de a asigura ventilația pe timpul zilelor de caniculă, în timpul marilor culesuri sau pe timpul transportului la pastoral.

.Stupul orizontal este prevăzut cu 20 de rame, două diafragme (de reducere a cuibului și de separare) și 6 scândurele de podișor, confecționate din scândură subțire precum și cu un dispozitiv de fixare a ramelor pentru transport.

.Ramele din interiorul stupului orizontal au următoarele dimensiunile exterioare: lungimea 435mm, lățimea 300mm, speteaza de sus are 470mm lungime, 25mm lățime și 20mm grosime, iar spetezele laterale au grosimea de 10mm, lățimea de 37mm în partea superioară și de 25mm în partea mijlocie și inferioară, având în partea de jos un canal dreptunghiular în care intră și se fixează speteaza inferioară care are o secțiune pătrată (10 x 10mm).

.Diafragmele sunt construite din scânduri de 15mm grosime sau placaj și sunt întărite jur împrejur cu o ramă de 30mm lățime, prevăzută cu nut iar la dimensiuni și funcționalitate nu sunt identice. Prima diafragmă servește la separarea familiei de albine ajutătoare (diafragmă etanșă sau separatoare) și are dimensiunile de 484 x 330 x 15mm, speteaza de sus 470 x 20mm care formează umerașe de 20 x 11mm pentru sprijinirea diafragmei pe falțurile corpului de stup. Cu ajutorul acestei diafragme interiorul stupului se împarte în două compartimente, izolate unul de altul. Diafragma ajunge până la fundul stupului, iar sus până la fața inferioară a scândurelelor podișorului, astfel că albinele nu pot trece dintr-un compartiment în altul. Pentru o mai bună etanșeizare, pe fundul stupului și pe pereții laterali, lângă diafragmă, pot fi bătute șipci subțiri care acoperă eventualele spații libere create de suprafața deformată a pereților sau a marginilor diafragmei.

Cea de-a doua diafragmă se folosește pentru reducerea cuibului, are aceleiași dimensiuni ca și prima, în afară de înălțime, fiind mai scurtă cu 20mm (310mm) deci este la nivel cu speteaza de jos a ramelor, permițând circulația albinelor în spațiul liber format între partea de jos și fundul stupului. Diafragma reductoare a cuibului, pe o față, în partea de sus, este prevăzută cu câte două distanțatoare.

.Dispozitivul pentru transport este alcătuit dintr-o bară de fixare care se așează perpendicular pe rame. Rolul acestui dispozitiv este de a rigidiza ramele în stup pe timpul transportului, de a nu permite mișcarea, deplasarea acestora și, implicit, strivirea albinelor.

prima pagină api-manual

stupul orizontal stupul vertical stupul multietajat sus