Stupul vertical cu magazine

 

 

stup orizontal.În practica apicolă din țara noastră este standardizat stupul vertical cu un corp și magazin STAS nr.1138/80. În acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face tot pe orizontală față de sol, ca și în cazul stupului orizontal. Diferența față de acesta este că, pe lângă ramele de cuib, de 300mm, în care albinele cresc puiet, stupul vertical are și rame mici, puse în magaziile așezate deasupra corpului, în care albinele pun exclusiv miere. Avantajul acestui tip de stup este, așadar, diferențierea clară între cuib și ramele din care se extrage miere, ușurința cu care se poate extrage mierea și faptul că familia de albine se deranjează la extracție foarte puțin.

.Fundul stupului este fix.

.Corpul stupului are o formă aproape pătrată și conține 10 rame de cuib de 435 x 300mm. deasupra corpului pot fi fixate, pe brâul care îl înconjoară lateral sus și în falțurile superioare una sau două magazine. Ramele de magazin sunt la dimensiuni ca și la stupul orizontal, singura diferență fiind înălțimea acesora, de 162mm. Au deci dimensiunile exterioare de 435 x 162mm, dimensiunile interioare de 415 x 134 mm și o suprafață a fagurelui în ramă de 55, 610 mm2.

.Stupul vertical cu magazine se este potrivit pentru stupăritul pastoral deoarece permite luarea magazinelor de pe corp, transportul lor separat, deci este mai ușor decât stupul orizontal și permite obținerea de miere de calitate, pe sortimente distincte de floră.

prima pagină api-manual

stupul orizontal stupul vertical stupul multietajat sus