Denumire științifică: Ocinum basilicum, Fam Labiate.
Denumiri populare: basic, basilesc, bosoioc, mălăcină, mejioran, vasaliac.
Compoziția chimică: ulei volatil, (camfor, cineol, eugenol, estrargol- până la 80%, linalol până la 50%, sitosterol, anetol) saponozide triterpenice, tanoizi, săruri minerale, etc.
Proprietăți:
antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, stimulează digestia datorită uleiului volatil, calmează colicile, crește secreția de lapte la mamele care alăptează. Combate grețurile și vărsăturile încă de la prima administrare. Antiinflamator stomacal și intestinal, dar poate fi folosit și extern ca antiinflamator. Este ușor diuretic stimulând digestia. Carminativ, expectorant, antiseptic intestinal. Este un bun energizant și febrifug. Având aceste proprietăți și fiind și foarte aromat cu o aromă plăcută este una dintre plantele des folosite.
I se atribuie foarte multe proprietăți în credință populară. Se mai folosește mult în cosmetică, pentru efectele pe care le are asupra pielii și părului.
Se folosesc părțile aeriene ale plantei atât proaspătă cât și uscată.
În tradiția populară: frunzele se puneau pe bube, iar în legături, la adenoamele de la gât și sale.
Se punea pe jăratec și se trăgea fumul în piept, contra tusei, și pe nas contra guturaiului.
Contra tusei se folosea și decoctul, iar în amestec cu țintaură și iedera, pentru tuse rea.
Cu tulpini de busuioc aprinse se ardeau negii.
Legătura cu semințe se punea contra durerilor de cap.
Se mai folosea contra frigurilor, cel obținut din semințele întrebuințate la biserică în cult.
Ceaiul din frunze și vârfurile florale se folosea în bolile de stomac și rinichi, iar seva plantelor crude, din primăvara, contra durerilor de ochi.
Cei cărora le intră ceva în ochi puneau un fir de busuioc în ochi pentru a-l scoate afară.
Mod de preparare și administrare:
-Se poate folosi planta proaspătă frecând cu ea locurile unde au fost înțepate de insecte după ce s-a scos eventual acul. Se mai folosește în urticarii, mâncărimi tot așa.
-Planta proaspata- câteva rămurele puse la un litru de apă și lăsat pentru 12 ore. De seara până dimineață, când se poate consuma în cursul zilei după strecurare. Se spune că reda voioșia și dorința de viață. De asemenea se spune că întinerește.
-Praf de plantă uscată obținut cu râșniță de cafea. Se poate lua câte un vârf de cuțit, până la o linguriță care se va pune sub limbă timp de 10 minute. Se înghite apoi cu puțină apă. Se poate lua de 3 ori pe zi.
-Infuzie. 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este preferabil să se consume înainte de mese. În afară de diabet se poate să se îndulcească cu miere poliflora. Este foarte util în colici intestinale, balonări, bronșită, etc.
-Macerat- 2 lingurițe de plantă mărunțită se pun la 250 ml apă rece. Se lasa apoi timp de 12 ore la temperatura camerei. Se strecoară. Se poate consuma dimineața. Se pot bea 2-3 căni pe zi.
-Tinctura- 50 g de plantă mărunțită se vor pune într-o sticlă care se poate închide ermetic cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ține la temperatura camerei timp de 15 zile, agitând des sticlă, după care se strecoară. Se poate apoi luă câte o linguriță de 3 ori pe zi diluat cu 100 ml apă.
-Unguent- praf de busuioc obținut cu râșniță de cafea. Se cerne. Se amestecă 50 g de praf cu 50 g de grăsime( unt, untura, lanolina, seu de oaie, seu de vită, vaselină). Se amestecă până se omogenizează. Se pune în cutiuțe la rece. Se unge în strat subțire de 2 ori pe zi. În cazul în care se dorește obținerea unei creme mai consistente se poate pune și ceară de albine după dorința (la cantitatea de mai sus se pun 10-20 g) și atunci se topește pe baie de apă. La răcire se va mesteca încontinuu pentru că are tendința să se stratifice.
-Vin- la 1 litru de vin de bună calitate se vor pune 20 g de plantă mărunțită. Se lăsă la macerat timp de 8 zile, după care se va strecura și se va complecta până la un litru cu vin. Se amesteca și se poate folosi câte 50 ml de 3 ori pe zi.
Se poate folosi la următoarele afecțiuni: adenite, adenoame, afte bucale și genitale, amețeli, anorexie, astenie nervoasă cu angoase, balonări, bronșita acută sau cronică, cefalee, cheilita, cheratodermii (îngroșări ale pielii și crăpături), colici intestinale, colita de fermentație, diabet, diaree, dischinezie de natură nervoasă, dureri de cap, epilepsie, eroziuni, febră, frigiditate, gonoree, greață, guturai, indispoziție, infecții urinare, insomnie pe fond nervos, înțepături de insecte, lactație (mărește cantitatea de lapte) leucoree, leziuni bucale inflamatorii erodate, mâncărimi, menopauza, meteorism, migrene, negi (tinctura), papiloame (tinctura), răceli, răni, rinite alergice, scabie, spasme stomacale sau abdominale, sterilitate, ulcer gastric, ulcerații cronice, veruci, uretrite, vaginite, vomă.
Notam faptul că cei care doresc pot să facă și ulei de busuioc. Se va pune 250 ml ulei de măsline preferabil presat la rece și 50 g de plantă măcinata. Se ține apoi la soare timp de 4 săptămâni, după care se strecoară. Se păstrează în sticle de culoare închisă.
Se poate folosi intern câte o linguriță la foarte multe din afecțiunile de mai sus sau se va folosi extern ca orice ulei în cazul rănilor, urticarii, etc.
Și acest ulei se poate transforma în crema în cazul în care se amesteca la cald cu ceară de albine. Se poate folosi și aceasta cremă la toate afecțiunile pielii pentru cicatrizare.