Denumire științifică: Lavandula angustfolia Fam. Lamiaceae.
Denumiri populare: aspic, lavand, levănțică de grădină, levănțică de pădure, livant, livănțică, livan, spichinel, spichinat.
Compoziția chimică: ulei volatil cu miros plăcut, constituit din acetat de linalol, geraniol, linolol în stare liberă, valerianat de linalol, boreol, cumarina, substanțe amare, hernianrina, cineol, nerol, furfurol, alfa pimen, criofilen.
Cel mai important component al uleiului volatil este un alcool olifalic linaloolul (până la 60%) și acidul acetic. Substanțe amare, tanin, cineol, principii amare, substanțe minerale.
Proprietăți:
În Roma antică lavanda era ingredientul esențial al unei îmbaieri de lux. Nu oricine își permitea să folosească lavanda, ci numai nobilii. Din acesta cauza planta era extrem de valoroasă. Cine deținea câteva picături de esență de lavandă era cu adevărat bogat pe acea vreme.
Se obișnuia să se presare lavanda prin cuferele cu haine, pentu a metine prospețimea materialului și a preveni, totodată, apariția moliilor.
În Evul Mediu uleiul de lavandă avea o dublă întrebuințare. Pe de o parte era folosit ca insecticid, ajutând la îndepărtarea insectelor nedorite din bucătărie, iar pe de altă parte era considerat un bun dezinfectant și antiinflamator pentru tăieturi, zgârieturi, răni adânci sau arsuri.
Datorită proprietăților sale antiseptice și diuretice, lavanda este recomandată în tratarea difteriei, a colicii, a indigestiei și a problemelor renale. Infuzia de lavandă este un leac eficient pentru eliberarea cailor respiratorii, fiind un medicament des folosit de bolnavii de astm, gripă, viroza dar și de cei care acuza dureri sau infecții în capul pieptului său simptome de cataracta. Compresele cu lavanda scad febră și previn perspirația.
Lavanda este un sedativ unanim recunoscut, care face minuni în cazurile de nervozitate excesivă, axietate, palpitații cardiace, insomnie, nevralgii sau durere de dinți. În ceea ce privește revitalizarea organismului uman, ceaiul de lavandă stimulează sistemul nervos, reface echilibrul presiunii sangvine scăzute și readuce zâmbetul pe buze persoanelor deprimate.
În tradiția populară: uleiul este întrebuințat în industria parfumurilor și săpunurilor de toaletă.
Tulpinile florifere se puneau între haine contra moliilor și ca să miroase frumos.
Se mai întrebuința ca stimulent, antispasmodic, tonic și la combaterea bolilor aparatului respirator.
Plămădeală cu un pumn de flori într-un litru de rachiu de drojdie tare, ținuta două săptămâni și apoi strecurata, se punea în comprese, ca să aline durerile din căzături și vânătăile, să vindece rănile și arsurile, precum și contra căderii părului.
Câteva picături de ulei de levănțică se puneau în vasele în care se adăpau animalele, pentru pofta de mâncare.
Acțiune farmacologică:
antiseptic, dezinfectant, antiseptic, cicatrizant, calmant, insecticid, aromatizat puternic, spastic, diuretic, carminativ, calmant al sistemului nervos, neurastenic, colagog, stimulent, analgetic, cicatrizant, combate tensiunea cerebrală, stimulează pofta de mâncare, mărește secreția biliara, calmează durerile abdominale, antispastic, reduce sensibilitatea psihică, estompează frică, combate căderea părului, alunga insectele.Intră în componență țigărilor antiasmatice.Se poate utiliza în următoarele afecțiuni: acnee, afte, afecțiuni cutanate, alopecie difuză, amețeli, angoasă, aritmie cardiacă, arsuri, astm, balonări abdominale, boli de inimă cu substrat nervos, boli de rinichi și ficat, boli ale aparatului respirator, bronșite, candidoze, cefalee, celulită, cistita, cuperoza, dureri reumatice, eczeme, excitații excesive, gripe, infecții, înțepături de insecte sau chiar vipere, iritare nervoasă, insomnie, leucoree, migrenă, nervozitate, nevroze, oboseala, patologie nevrotica, prurit, răceală, răni, reumatism, stimulent general, stres, surmenaj, tensiune cerebrală, tulburări digestive, tuse, ulcerații atone, viermi intestinali.
Mod de preparare și administrare:
pulbere de lavanda-se va macina planta uscată cu râșniță de cafea apoi se va pune ce s-a măcinat la întuneric pentru că lumina influențează negativ și se închide ermetic pentru a nu-și pierde aroma. Se va putea lua de 3-4 ori pe zi o cantitate egală cu un vârf de cuțit sau chiar o linguriță. Se va lua înainte de mese cu 15 minute. Este bine că acesta să fie ținut puțin sub limbă după care se va înghiți cu puțină apă.
-Din 2 lingurițe de praf de plantă măcinat proaspăt cu râșniță de cafea se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se lăsă pentru 10 minute acoperit după care se vor putea consuma. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveți diabet. Se pot consuma trei astfel de ceaiuri pe zi.
-50 g de praf de plantă măcinata fin cu râșniță de cafea se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ține ermetic închis și se agita timp de 15 zile foarte des pentru a extrage principiile din plante. După 15 zile se strecoară și se va pune în sticle de culoare închisă care se pot închide ermetic.
Administrare- în funcție de natură și gravitatea afecțiunii se poate administra între 10 picături sau o linguriță de 3-4 ori pe zi, sau doar la nevoie. Se poate face totuși o cură cu acest preparat de 30 de zile câte o linguriță de 3 ori pe zi luată înainte de mese în afecțiunile neurologice, fiind foarte utilă.
-20 g de praf se va pune într-o sticlă de un litru de vin de bună calitate, care nu a fost stropit cu substanțe chimice. Se va lăsa timp de 8 zile la macerat agitând des pentru a se putea extrage principiile active din plantă. Se va strecura apoi prin tifon și se va pune în sticle mai mici ermetic închise la rece. Se va putea lua câte o lingură sau chiar 50 ml de trei ori pe zi în afecțiuni mai grave ca tratament sau se poate lua doar înainte de culcare cu 2 ore pentru a induce un somn liniștit.
-50 g de praf se va putea pune cu un litru de oțet de miere și mere și se va lăsa timp de 8 zile la macerat agitând des. După acest interval se strecoară și se va obține oțetul aromat care este foarte util la diferite frecții sau doar pentru a calma mâncărimile de piele.
-Ulei de floarea soarelui un litru- în acesta se va pune 50g de pulbere de lavandă obținută cu râșnița electrică. Se va astupa și se lăsă la soare sau în locuri călduroase timp de 21 de zile, după care se va filtra. Se va obține un ulei cu un miros puternic de lavandă care se poate folosi în dischineziile biliare sau la alte afecțiuni. Se poate lua câte o lingură dimineața pe stomacul gol, sau se poate folosi extern în diferite afecțiuni. Prin adăugarea cerii de albine se poate obține o cremă care este utilă la cuperoze sau la alte afecțiuni cutanate.
-Uleiul aromat din comerț (în gospodărie nu se poate obține) se poate folosi la aromatizarea bailor sau cel care se poate lua intern este foarte eficient la afecțiunile care sunt mai sus. Trebuie însă să fiți foarte atenți pentru că există două tipuri de ulei. Unul care se folosește intern și unul extern. Cel extern nu se va lua intern niciodată.
-Pentru a alunga insectele și moliile este indicat să se folosească împreună cu sulfina când este foarte eficient nu numai pentru molii ci și pentru păduchi sau alți paraziți ca pureci, etc.
-Baile cu lavanda sunt foarte indicate în multe afecțiuni și acestea se vor face turnând ulei în cada de baie câteva picături care vor face că baia să fie aromată și să-și facă efectul dorit. Se poate însă face și un infiltrat care se adăugă după strecurare în cadă cu același efect pentru organism.
-În cosmetică este foarte indicată nu numai pentru efectul deosebit de puternic al uleiului ci și pentru efectele care le are asupra organismului.